Rookmelder verplicht op elke etage vanaf 1 juli 2022

Zondag 10 juli 2022
#rookmelders
Vanaf 1 juli 2022 zijn woningbezitters verplicht op elke verdieping minstens één werkende rookmelder te hebben. Dit geldt ook voor iemand die een kamer in zijn woning verhuurt (dan moet er in die kamer een aparte rookmelder zijn) of een verhuurder die zijn hele woning verhuurt. Voor nieuwbouwwoningen geldt de plicht al sinds 2003: dus alle woningen die de afgelopen 20 jaar zijn gebouwd, hebben al rookmelders.

Eén op de 6 huishoudens (17%) heeft nog geen rookmelder!

Zo blijkt uit onderzoek (21 mei 2022) van Interpolis. Bij woningbranden met dodelijke slachtoffers, blijkt dat hier in 37% van de gevallen in 2021 géén rookmelder was, aldus het Verbond van Verzekeraars. Hierbij vielen vorig jaar 31 doden. Het Verbond adviseerde in 2015 al om rookmelders verplicht te stellen. Uit hun onderzoek bleek toen dat al 70% van de woningen een rookmelder had. Maar ook dat bijna de helft van die rookmelders geen (werkende) batterij meer had. Dan heeft de rookmelder dus niet zoveel zin.

Gevolgen voor de woningeigenaar?

Het niet nakomen van de rookmelderplicht heeft nog niet direct gevolgen. Allereerst kan de overheid natuurlijk niet achter jouw voordeur controleren of jij je wel houdt aan de rookmelderplicht. Maar ook als het mis zou gaan, zijn er nog niet altijd extra negatieve gevolgen. Een brand heeft bijna altijd zeer grote gevolgen. Verzekeraars hebben tot nu toe meestal nog geen aanpassingen gedaan in hun dekkingen. Ook zonder rookmelder blijft brandschade veelal gedekt. Het kan in de toekomst echter wel zo zijn dat verzekeraars de dekkingsvoorwaarden aanscherpen. Een waarschuwing hiervoor is hier dus op zijn plaats!

Gevolgen voor de verhuurder

Het kan anders worden als u verhuurder bent en er breekt brand uit in een door u verhuurd pand. Als daarbij de huurder gewond raakt of erger, terwijl er geen rookmelder aanwezig is, dan zou u medeaansprakelijk kunnen worden gesteld. In hoeverre een verhuurder aansprakelijk is in een dergelijk geval, zal jurisprudentie uiteindelijk uitwijzen. Maar het is natuurlijk beter om dit te voorkomen.

Ons advies

Hang de rookmelders direct op en maak jouw woning veiliger voor jezelf en voor die van een ander. Een rookmelder voorkomt geen brand, maar detecteert en waarschuwt je wel. Vul de Rookmelderwijzer in en stel vast hoeveel rookmelders jij voor jouw woonsituatie nodig hebt! En als je er voldoende blijkt te hebben, vergeet dan niet (periodiek) te controleren of de batterij nog steeds werkt!

Disclaimer
dit artikel is geschreven door de Stichting Erkend Hypotheekadviseur (SEH) naar inzicht van 30 juni 2022. SEH heeft bij het schrijven en redigeren van dit artikel de nodige zorgvuldigheid betracht. SEH en/of HypotheekMaker is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de schade die ontstaat als gevolg van eventuele onjuistheden in deze tekst.

Phone icon

bel ons op
(0413) 25 61 37

email icon

Stuur een mail naar
info@hypotheekmaker.nl

hous icon

Bezoek ons op
Hazelaarstraat 19
6562 GH  Groesbeek

Heb je vragen of hulp nodig?

Lees ook onze andere blogs

Levensverwachting van 65-jarigen en de AOW-leeftijd

16-11-2022

Het kabinet heeft onlangs laten weten dat in 2028 de AOW-leeftijd met 3 maanden wordt verhoogd tot 67 jaar en 3 maanden. De verhoging is het gevolg van nieuwe berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waaruit blijkt dat de levensverwachting van 65-jarigen in Nederland stijgt.

Voorstel wijziging salderingsregeling zonnepanelen

08-09-2022

Het kabinet heeft al enkele jaren plannen om de salderingsregeling stapsgewijs af te bouwen, wat inhoudt dat slechts een deel van de aan het stroomnet (terug)geleverde stroom verrekend mag worden met de zelf verbruikte stroom.

Financiële voordelen van een energiezuinige woning

28-07-2022

Enerzijds brengt een energielabel en de verduurzaming van een woning kosten met zich mee. Anderzijds een besparing op je maandlasten en bij verkoop levert een energiezuinige woning een hogere winst op. Wat levert investeren in duurzaamheid jou op? Hulp daarbij nodig? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Laat ons tijdig weten als je in de problemen komt

28-07-2022

Merk je het zelf ook, in de supermarkt of aan de pomp. De inflatie is de afgelopen maanden hoog. En het aantal huishoudens dat het financieel moeilijk heeft, groeit sterk. Dit kan ertoe leiden dat bepaalde premies van bijvoorbeeld verzekeringen niet tijdig kunnen worden betaald. Is dat bij jou het geval? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Samen kunnen wij misschien voorkomen dat de problemen alleen maar groter worden.

12
Openingstijden

Ma t/m Vr
09.00 - 17.00

Maandag , Dinsdag , Donderdag
op afspraak tussen 18:30 - 21:00 


Volg ons op social media
© HypotheekMaker
Kvk: 17180662
AFM: 12017320
BAN: NL24ABNA0447602748