Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
Klik op de afbeelding en bekijk de animatievideo voor verdere uitleg.
Wij stellen voor je vast of je voldoet aan de voorwaarden om een Starterslening te kunnen aanvragen. De voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een Starterslening verschillen per gemeente en/of provincie.
Klik op de afbeelding en bekijk de animatievideo voor verdere uitleg.
De Starterslening is een bijzondere hypothecaire lening waarmee je nét een beetje extra kunt lenen voor het aankopen van je eerste woning. Deze lening gebruik je om je eerste woning aan te kopen en sluit je af naast een reguliere hypotheek bij een geldverstrekker.
Je eerste koopwoning tóch haalbaar
Een aanvulling op je eerste hypotheek, gunstige voorwaarden en minimaal 3 jaar niet aflossen! De looptijd van de SVn Starterslening is 30 jaar. De rente staat voor de eerste 15 jaar vast. Hierna wordt de rente herzien en weer opnieuw voor 15 jaar vastgesteld.
En een betrouwbaar vangnet met NHG
Via de onderstaande links vind je aanvullende nuttige informatie. Gebruik de zoekfunctie hieronder of raadpleeg ons als je nog vragen hebt.
Heb je een vraag over de Starterslening? Wij hebben de vaak gestelde vragen voor je op een rij gezet.
De Starterslening is een aanvullende (tweede) hypotheek bovenop je eerste hypotheek die je aanvraagt bij een bank of andere geldverstrekker. De Starterslening bedraagt maximaal 20% van de koopsom of aanneemsom van de woning (plus eventuele verbeter- of meerwerkkosten), óf de marktwaarde uit het taxatierapport. Net als bij de eerste hypotheek geldt voor de Starterslening als maximum het laagste bedrag van deze twee.
Een Starterslening bestaat uit 2 delen, onlosmakelijk met elkaar verbonden:
Voor beide leningdelen heb je de eerste 3 jaar geen maandlasten!
Rente fiscaal: de rente over het eerste leningdeel is (meestal) fiscaal aftrekbaar. De rente van de Combinatielening is nooit fiscaal aftrekbaar.
Aflossing: de eerste 3 jaar betaal je geen rente en geen aflossing voor de Starterslening en de Combinatielening. De rente wordt door de gemeente/provincie/Corporatie betaald. De aflossing van de Starterslening ‘betaal’ je met de Combinatielening, waardoor de Combinatielening de eerste 3 jaar altijd oploopt.
Hertoets: Wanneer na 3 jaar uit een hertoets blijkt dat je inkomen onvoldoende is gestegen om de gehele maandtermijn van de beide leningdelen te betalen, wordt de constructie verlengd en heb je wederom drie jaar geen maandlasten. De hoofdsom van de Combinatielening loopt dan verder op met de aflossing van de Starterslening. Op het moment dat je volledige draagkracht hebt, betaal je de volledige rente en/of aflossing. Zo wordt er dan zowel op de Starterslening als op de Combinatielening afgelost.
Ja. Hierin volgt SVn de voorwaarden van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Let op, je moet hierbij wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
NHG geeft je meer zekerheid en rentevoordeel bij de aankoop van een woning. Om in aanmerking te komen voor een hypotheek met NHG moet je aan een aantal voorwaarden voldoen en mag de waarde van de woning niet meer bedragen dan de actuele kostengrens. Om een Starterslening te kunnen aanvragen moet de (eerste) hypotheek worden afgesloten met NHG met een minimale rentevastperiode van 10 jaar.
Nee. Het is niet toegestaan om andere leningen zoals een familiehypotheek, lening van ouders, lening van een derde, etc. te sluiten voor de aankoop van je woning. Ook leningsconstructies waarbij de lasten (periodiek) aan je teruggeschonken worden, zijn niet toegestaan. Een onvoorwaardelijke schenking zonder lasten is wél toegestaan voor de aankoop van je woning.
Stap 1: Laat een Proefberekening opstellen door onze Erkend Hypotheekadviseur
Wij stellen jouw maximale leenruimte vast voor een eerste hypotheek en de aanvullende Starterslening.
Stap 2: Aanvragen toewijzing Starterslening
We dienen de aanvraag in bij de gemeente waar de woning wordt aangekocht. De gemeente controleert of je aan de voorwaarden voldoet. Let op, iedere gemeente stelt de voorwaarden vast aan de hand van eigen beleid, deze voorwaarden kunnen dus per gemeente verschillen. Voldoe je aan de voorwaarden, ontvang je een toewijzingsbrief van de gemeente waarmee we de Starterslening bij SVn kunnen aanvragen.
Stap 3: Beoordeling door SVn
Samen verzamelen we alle benodigde documenten, verwerken de digitale aanvraag via de website van SVn. De documenten die we nodig hebben, zijn afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Na het digitaal indienen van de aanvraag is in een mijn-omgeving voor jou de voortgang van de aanvraag zichtbaar en kunnen we de aanvraag samen verder digitaal afhandelen.
Stap 4: De offerte van SVn
Als de aanvraag compleet is en alle stukken akkoord zijn, toetst SVn de aanvraag op basis van de voorwaarden van de gemeente en NHG. Bij een positieve uitslag ontvang je een offerte voor de Starterslening.
Stap 5: Verwerken eerste hypotheek in combinatie met de Starterslening
Op basis van de offerte van SVn kunnen we een eerste hypotheek aanvragen bij een andere geldverstrekker. Een kopie van de hypotheekofferte en getekende SVn offerte kan vervolgens digitaal worden verwerkt in de mijn-omgeving van SVn.
Stap 6: Passeren hypotheek en Starterslening bij de notaris
Na ontvangst en akkoord van de offertes maakt de eerste geldverstrekker en SVn de aktestukken op en versturen deze naar de door jou gekozen notaris. Je maakt een afspraak bij de notaris voor het passeren van beide aktes. De notaris stelt hiervoor een afrekeningsnota voor je op. Na ontvangst van de afrekeningsnota maken de geldverstrekker en SVn het geld over naar de notaris. De akte kan dan passeren. Let op, de akte voor de eerste hypotheek passeert dus gelijktijdig met de akte voor de Starterslening.
Tekst