Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
De bruto maandlast bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. Elke maand betaal je hetzelfde bedrag aan aflossing. Bij een standaard looptijd van 30 jaar (= 360 maanden) los je elke maand 1/360e deel van de hypotheekschuld af. Hierdoor daalt de hypotheekschuld in een rechte lijn (lineair), net als de rentelasten.
Kenmerken
Uitleg over complexe geldzaken kort en bondig in begrijpbare taal kom je niet elke dag tegen. Deze uitlegvideo helpt je hierbij. Toch nog iets niet duidelijk, neem contact met ons op.
De rente van nieuwe hypotheken mag sinds 2013 alleen nog worden afgetrokken als de lening in maximaal 30 jaar volledig wordt afgelost via een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. De hypotheekrente die je over je lineaire hypotheek betaalt, is dus aftrekbaar van de belasting. Omdat je bij deze hypotheekvorm door de vaste maandelijkse aflossing steeds minder rente betaalt, daalt het belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek.
Hier onze top 5 uit de veel gestelde vragenlijs. Nog iets niet duidelijk? Aarzel niet en neem direct vrijblijvend contact op.
Een lineaire hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je maandelijks een vast bedrag aflost. Dit bedrag wordt berekend door het leningbedrag te delen door de looptijd (in maanden) van de lening. Bij een standaard looptijd van 30 jaar (=360 maanden), deel je het leningbedrag dus door 360. Aan het eind van de looptijd is de hypotheek daardoor geheel afgelost. Door de maandelijkse aflossingen nemen de restantschuld en de maandelijkse rentebedragen gedurende looptijd af. Door de vaste maandelijkse aflossing kenmerkt de lineaire hypotheek zich verder door relatief hoge aanvangslasten.
De voordelen van een lineaire hypotheek:
De nadelen van een lineaire hypotheek:
Ja, op een lineaire hypotheek kun je extra aflossen. Hierdoor worden je maandlasten lager of wordt de looptijd van de hypotheek korter.
Let op: afhankelijk van de voorwaarden van de geldverstrekker kan er sprake zijn dat je boeterente verschuldigd bent. Veelal mag je per kalenderjaar 10% tot 20% boetevrij aflossen van de oorspronkelijke hypotheeksom.
Tip: Overleg bij twijfel met onze Erkend hypotheekadviseur of extra aflossen op je hypotheek in jouw situatie verstandig is.
Bij een lineaire hypotheek heb je in het begin hogere maandlasten omdat je sneller aflost dan bij een annuïtiare aflossing. Het voordeel is dat je netto maandlasten gedurende de looptijd van de hypotheek dalen. Bijvoorbeeld handig als je later minder wilt gaan werken of aan kinderen denkt. Ook loop je minder risico op een restschuld als je jouw woning weer verkoopt. Je lost immers elke maand een vast bedrag af.
Een lineaire hypotheek zou je ook kunnen combineren met een annuïteitenhypotheek. Door deze twee hypotheekvormen te combineren (omstreeks 60% annuïteit en 40% lineair) kun je de netto maandlasten ongeveer gelijk houden.
Via de onderstaande links vind je aanvullende nuttige informatie. Gebruik de zoekfunctie hieronder of raadpleeg ons als je nog vragen hebt.
Klik op de afbeelding en bekijk de animatievideo voor verdere uitleg.
Vragen of op zoek naar deskunig advies? Aarzel niet en neem contact op met onze onafhankelijke erkend financieel adviseur. Onze financieel adviseur is gecertificeerd en volgt jaarlijks bijscholing. Is op de hoogte van de actuele wet- en regelgeving en de laatste trends op de woningmarkt. Maak nu direct je keuze en reken op advies dat voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen.
Tel: 0413 25 61 37
Mobiel: (06) 5069 0541
Mail: info@hypotheekmaker.nl