Financiële voordelen van een energiezuinige woning

Donderdag 28 juli 2022
#energielabel #verduurzamen

Verplichting energielabel: Bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen is een geldig energielabel verplicht. Een energielabel is 10 jaar geldig. De ‘geldig tot’-datum staat vermeld op het label. Bij het ontbreken van een geldig energielabel bij een transactiemoment (oplevering, verhuur en verkoop van het huis) riskeert de woningeigenaar een boete. De boetes per situatie vind je op de website van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT).

Kosten energielabel

Gemiddeld kosten advies en het registreren van het energielabel 2022 voor een eengezinswoning € 300 en voor een appartement € 250, maar dat zijn slechts indicaties. De boete voor het niet kunnen overleggen van een label bij verkoop of verhuur van de woning bedraagt dit jaar € 435, daarentegen levert het ook een meerwaarde op.

Financiële voordelen energiezuinige woning

Enerzijds brengt een energielabel en de verduurzaming van een woning dus kosten met zich mee. Anderzijds een besparing op je maandlasten en bij verkoop levert een energiezuinige woning een hogere winst op. Dat gaat vanaf het minst zuinige label G met flinke stappen omhoog. Uit recent onderzoek van Brainbay blijkt hoe groot de effecten van verduurzaming van een woning zijn in de huidige woningmarkt.

Energiezuinige woning levert bij verkoop aanzienlijk meer op

Het label C is bij verkoop goed voor een extra waarde van 7,9%. Bij een verkoopprijs van € 448.000, de gemiddelde verkooprijs van een woning in het tweede kwartaal van 2022, levert dat meer dan € 35.000 op. De verduurzaming van label G naar A genereert zelfs een waardevermeerdering van bijna € 60.000 (+13,3%). Maar ook een enkele trede omhoog, van label G naar label F, zorgt al voor meer dan € 13.000 winst.

Woningen met een label G en F verkopen nog steeds in deze overspannen markt, maar veelal wel tegen een prijskorting van gemiddeld 6%, zo blijkt uit onderzoek van de universiteiten Tilburg en Maastricht. Kopers betaalden in 2021 gemiddeld € 30.000 minder voor eengezinswoningen met een labels G of F. Gezien de torenhoge energieprijzen en het streven van de overheid om gas in de ban te doen, zal de vraag naar een energiezuinige woning alleen maar verder blijven doorgroeien.

Je woning voordelig verduurzamen

Ben je benieuwd wat er mogelijk is voor jouw huidige of toekomstige woning? Download direct een rapport dat op deze woning is gebaseerd. Het vertelt je hoe de woning scoort in energieverbruik en hoe je dit verbruik vermoedelijk kunt verlagen. Dat kan op diverse manieren: beter isoleren, slimmer verwarmen, gebruik maken van de zon, enz. Verder vind je er een indicatie van wat de maatregelen kosten én besparen: je rendement. Wat levert investeren in duurzaamheid jou op? Hulp daarbij nodig? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Disclaimer
Bij het schrijven en redigeren van dit artikel is de nodige zorgvuldigheid betracht. HypotheekMaker is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de schade die ontstaat als gevolg van eventuele onjuistheden in deze tekst.

Phone icon

bel ons op
(0413) 25 61 37

email icon

Stuur een mail naar
info@hypotheekmaker.nl

hous icon

Bezoek ons op
Hazelaarstraat 19
6562 GH  Groesbeek

Heb je vragen of hulp nodig?

Lees ook onze andere blogs

Levensverwachting van 65-jarigen en de AOW-leeftijd

16-11-2022

Het kabinet heeft onlangs laten weten dat in 2028 de AOW-leeftijd met 3 maanden wordt verhoogd tot 67 jaar en 3 maanden. De verhoging is het gevolg van nieuwe berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waaruit blijkt dat de levensverwachting van 65-jarigen in Nederland stijgt.

Voorstel wijziging salderingsregeling zonnepanelen

08-09-2022

Het kabinet heeft al enkele jaren plannen om de salderingsregeling stapsgewijs af te bouwen, wat inhoudt dat slechts een deel van de aan het stroomnet (terug)geleverde stroom verrekend mag worden met de zelf verbruikte stroom.

Financiële voordelen van een energiezuinige woning

28-07-2022

Enerzijds brengt een energielabel en de verduurzaming van een woning kosten met zich mee. Anderzijds een besparing op je maandlasten en bij verkoop levert een energiezuinige woning een hogere winst op. Wat levert investeren in duurzaamheid jou op? Hulp daarbij nodig? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Laat ons tijdig weten als je in de problemen komt

28-07-2022

Merk je het zelf ook, in de supermarkt of aan de pomp. De inflatie is de afgelopen maanden hoog. En het aantal huishoudens dat het financieel moeilijk heeft, groeit sterk. Dit kan ertoe leiden dat bepaalde premies van bijvoorbeeld verzekeringen niet tijdig kunnen worden betaald. Is dat bij jou het geval? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Samen kunnen wij misschien voorkomen dat de problemen alleen maar groter worden.

12
Openingstijden

Ma t/m Vr
09.00 - 17.00

Maandag , Dinsdag , Donderdag
op afspraak tussen 18:30 - 21:00 


Volg ons op social media
© HypotheekMaker
Kvk: 17180662
AFM: 12017320
BAN: NL24ABNA0447602748