HypotheekMaker

Wat weet je van jouw pensioen?

Meer keuzes rondom jouw pensioen

Voor de meeste werknemers is pensioen iets dat de werkgever regelt. Van het brutobedrag dat elke maand op jouw loonstrook staat, gaan allerlei inhoudingen af: belasting, sociale premies en ook pensioenpremies. Maar waar je waarschijnlijk het meeste naar kijkt, is het bedrag dat wordt overgemaakt naar jouw bankrekening.

Kijk je iets beter naar de bedragen van de inhoudingen, dan zal je opvallen dat de ‘premie pensioen’ vaak een aanzienlijk bedrag is. In de komende jaren krijg je - als werknemer - meer keuzes rondom jouw pensioen. Keuzes die je alleen verantwoord kunt maken als je over de juiste informatie beschikt. Daarom vertellen wij je graag iets meer over deze veranderingen.

Vrije sectorwoning als noodoplossing

Voor veel woningzoekenden is dan de enige optie te gaan zoeken naar huurhuis in de vrije sector. Dat woordje “vrij” klinkt misschien als iets positiefs, maar dat is niet. Enkele kenmerken van een vrije sectorwoning:

 • Geen maximale huurgrens:
  De huurprijs van de woning is vrij. Er geldt geen maximale huurprijs.
 • Geen vastgestelde huurverhoging:
  De verhuurder mag de huurverhoging zelf bepalen. Behalve als er in het huurcontract afspraken zijn vastgelegd over de huurverhoging.
 • Geen huurtoeslag:
  Omdat de huur te hoog is, komen veel mensen meestal niet in aanmerking voor huurtoeslag.

Alle beetjes bij elkaar

In de vrije sector huurwoning betaal je al snel een huur die (ruim) boven de € 1.000,- per maand ligt. Door heel zuinig te leven, lukt het dan om deze woonlasten op te brengen.

Een inkomen valt weg

Stel dat de huurwoning met moeite betaald kan worden op basis van twee inkomens en heel zuinig leven. Wat gebeurt er dan, als één inkomen wegvalt doordat een partner onverwacht overlijdt? Het coronavirus en de dagelijkse verkeersongevallen laten zien hoe kwetsbaar het leven is en dat het noodlot iedereen kan treffen. Hoe voorzichtig je ook bent.

De uitkomst voor de mensen in een dure huurwoning laat zich voorspellen: er is meestal geen recht op huurtoeslag en de huur kan van het overblijvende inkomen niet langer opgebracht worden! Naast het verdriet van het onverwacht wegvallen van een partner zal de achterblijvende partner vrij snel de woning moeten verlaten. Er is namelijk weinig perspectief dat de achterblijvende partner op korte termijn wel over voldoende financiële middelen gaat beschikken om de huur te betalen.

Een biertje in de week

Het risico dat dit lot jou treft is klein, maar de gevolgen zijn heel groot. Door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, kan er op een heel eenvoudige wijze financiële zekerheid worden geboden. Met zo’n verzekering krijgt de achterblijvende partner een kapitaal ter beschikking dat voorkomt dat de woning moet worden verlaten. Een paar feiten over de overlijdensrisicoverzekering:

 • Omdat het risico dat je (of jouw partner) voortijdig komt te overlijden klein is, is de premie ook laag.
 • De verzekering kan op elk moment worden gestopt zonder extra kosten.

Hoe hoog is de premie? Dat hangt af van de leeftijd van de verzekerde (hoe jonger, hoe lager de premie) en het bedrag dat bij overlijden moet worden uitgekeerd. Een bijvoorbeeld: willen starters de zekerheid hebben dat bij een voortijdig overlijden van één van hen dat de achterblijvende partner een uitkering krijgt van bijvoorbeeld € 50.000,-? Dan kost dat ongeveer één biertje per week. Hiermee is de zekerheid gekocht dat in zo’n situatie de partner nog een aantal jaren in de woning kan blijven wonen.

Advies

Huur je nu tegen een (te) hoge huurprijs of overweeg je te gaan huren tegen een (te) hoge huurprijs? Of zie je als ouder dat jouw kind in zo’n situatie zit? Stel het dit keer dan niet uit, maar bel of mail ons. Je krijgt van ons dan een goed voorstel en daarmee de mogelijkheid voor een financiële zekerheid in tijden waarin verdriet en zorgen groot zijn.Daarnaast kunnen we vaststellen of het kopen van een woning nu of in de nabijheid wel mogelijk is. Als Erkend Financieel Adviseur vertel ik je er graag meer over. Neem gerust even contact met me op, dan help ik je verder.

Vrijblijvende afspraak maken