HypotheekMaker

MinBZK: Nieuw energielabel 2021

Bron: Stichting Erkend Hypotheekadviseur (SEH)
Op 1 januari 2021 is het nieuwe energielabel in werking getreden. Daarmee komt onder andere de Energie-Index en het vereenvoudigd energielabel te vervallen.

Tijdens de stemmingen van 9 december 2020 is het nader gewijzigd amendement met een meerderheid van de Kamer aangenomen. Naast de inwerkingtreding van de nieuwe bepalingsmethode zal als gevolg van het amendement, op korte termijn een marktconsultatie worden gestart door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland met de inbreng van marktpartijen. Dit om inzicht te krijgen in de mogelijkheden en randvoorwaarden van het digitaal aanvragen van het nieuwe energielabel.

Energielabel mogelijk toch voordelig vanaf juli 2021

Het nieuwe energielabel is vanaf juli 2021 mogelijk toch voordelig online aan te vragen. Dit staat in een wetswijziging, aangenomen door de Tweede Kamer. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) onderzoekt de mogelijkheden voor dit plan. Mogelijk wordt het label hierdoor goedkoper omdat er geen expert aan huis nodig is. Voor de eerste helft van 2021 geldt sowieso nog gewoon het duurdere label. De oproep van VEH om nog voor 1 januari 2021 een energielabel aan te vragen heeft in december 2020 tot een explosieve stijging van het aantal aangevraagde labels geleid. De vereniging spreekt van ruim 250.000 aanvragen. Hier staat een voorbeeld van een energielabel voor woningen.

DISCLAIMER
Dit artikel is geschreven door Stichting Erkend Hypotheekadviseur (SEH) naar inzicht van 11 januari 2021. SEH heeft bij het schrijven en redigeren van dit artikel de nodige zorgvuldigheid betracht. SEH is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de schade die ontstaat als gevolg van eventuele onjuistheden in deze tekst.