Wat als ik kom te overlijden?

Wat zijn dan de gevolgen voor mijn partner?

Door nu al na te denken over de situatie na je overlijden voorkom je dat je partner en eventuele kinderen met grote financiële zorgen achterblijven. Als jij wegvalt, komt immers ook jouw inkomen te vervallen. En misschien dalen de inkomsten van je partner dan ook, wanneer hij of zij minder gaat werken omdat hij of zij meer zorgtaken op zich moet nemen. Soms wordt een inkomensterugval (deels) gecompenseerd door een verzekering vanuit een werkgever of de overheid. Na jouw overlijden kan het inkomen van je achterblijvende partner dan bestaan uit:

  • eigen inkomsten (bijvoorbeeld uit arbeid), plus daarnaast;
  • een weduwe- en wezenpensioen, plus daarnaast;
  • een ANW-uitkering (Algemene Nabestaandenwet), plus daarnaast;
  • vrijkomend lijfrentekapitaal (om te zetten in lijfrente-uitkeringen), plus daarnaast;
  • een uitkering uit een overlijdensriscoverzekering (ORV).

Voorbereiding op overlijden

Wat moet ik regelen?

Als je komt te overlijden heeft dat gevolgen voor de financiële huishouding van de achterblijvende partner. Wil je bij leven jezelf voorbereiden op jouw overlijden, jouw nalatenschap regelen of jouw nabestaanden verzorgd achterlaten? De Checklist van de Rijksoverheid geeft je een overzicht (ook te downloaden als PDF) in wat je vooraf kunt (laten) regelen, inzake: de nalatenschap; geldzaken; uitvaart; kinderen; zorg; de woning; en de administratie.

Wat gebeurt er met de hypotheek?

Het is waarschijnlijk niet alleen jullie grootste bezit, maar via de hypotheek misschien ook jullie grootste schuld: de eigen woning. Door het overlijden van één van beide partners verandert er niets aan de hypotheek. De hypotheeklasten blijven gelijk. Maar veelal valt er wel een inkomen weg. Als het inkomen van de achterblijvende partner dan niet toereikend is om de hypotheeklasten en de overige vaste lasten te kunnen blijven opbbrengen, kom je financiëel mogelijk in de problemen.

Daarom wordt vaak een overlijdenrisicoverzekering (ORV) afgesloten bij het aangaan van een hypotheek. Bij overlijden van één van de partners kan de achterblijvende partner dan (een deel) van de hypotheek aflossen. Zo kan de achterblijvende partner financieel gezond in de woning blijven wonen.

Voordelig(er) een ORV afsluiten (of oversluiten)

Een hoog verzekerd bedrag kun je veelal tegen een relatief lage premie afsluiten. Vaak is een nieuwe ORV voordeliger dan de ORV welke je eerder hebt afgesloten. Check het hieronder zelf. Let op: Ga je een nieuwe ORV afsluiten? Je gezondheid kan een reden zijn voor de verzekeraar om de berekende premie te verhogen. Zeg daarom nooit zo maar een oude ORV op, voordat je bij de nieuwe verzekeraar medisch goedgekeurd bent en de aanvraag voor de nieuwe ORV is geaccepteerd door de verzekeraar.

Overlijden en je geldzaken

Hulp nodig? Wij helpen je graag verder.

Uitleg over complexe geldzaken kort en bondig in begrijpbare taal kom je niet elke dag tegen. Een animatie uitlegvideo helpt je hierbij. Toch nog iets niet duidelijk? Aarzel niet en neem direct vrijblijvend contact met ons op.

Video - Overlijden en de overige risico's bij een hypotheek

Video - Welke risico's loop je bij een hypotheek?

Kijken is begrijpen
Klik op de afbeelding hieronder voor onze uitleg in woord en beeld.

In deze video:

  • Wat zijn de risico's bij een hypotheek?
  • Hoe kan ik de risico's beperken?
  • Waarover moet ik goed nadenken?
Heb ik bij een hypotheek met NHG een overlijdensrisico­verzekering nodig?

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en kun je door het overlijden van jouw partner de hypotheeklasten niet goed opbrengen? Dan kun je mogelijk aanspraak maken op de Woonlastenfaciliteit (WLF) van de NHG. Hiermee krijg je meer tijd om een oplossing te vinden voor je betalingsproblemen en kun je voorkomen dat je woning gedwongen verkocht moet worden.

NHG is ook bij overlijden dus een belangrijk vangnet, dat werkt als je de woning gedwongen moet verkopen en je met een restschuld blijft zitten. Onder voorwaarden kan die restschuld dan deels worden kwijtgescholden. Een goede overlijdensrisico­verzekering, helpt juist om deze onwenselijke situatie te voorkomen. Met de uitkering kun je de hypotheek (deels) aflossen. Daardoor dalen je maandlasten en kun je meestal financieel gezond in de woning blijven wonen.

Phone icon

bel ons op
(0413) 25 61 37

email icon

Stuur een mail naar
info@hypotheekmaker.nl

hous icon

Bezoek ons op
Hazelaarstraat 19
6562 GH  Groesbeek

Heb je vragen of hulp nodig?

Openingstijden

Ma t/m Vr
09.00 - 17.00

Maandag , Dinsdag , Donderdag
op afspraak tussen 18:30 - 21:00 


Volg ons op social media
© HypotheekMaker
Kvk: 17180662
AFM: 12017320
BAN: NL24ABNA0447602748