Verzekeringen

Waarom verzekeren?

Wat als je woning ernstig beschadigd raakt? Wat als er plotseling iemand binnen je gezin overlijdt? Wanneer je schade veroorzaakt of jou schade overkomt? Tegen de financiële gevolgen hiervan kun je jezelf verzekeren. Maar let op: de ene verzekering is de andere niet. We helpen je graag met het maken van keuzes waar je achteraf geen spijt van krijgt.

Is verzekeren verplicht?

Niet alleen is er een keuze uit tal van verzekeraars (en voorwaarden), je kunt er ook voor kiezen sommige risico's niet te verzekeren. Niet elke verzekering is verplicht. Als je op kamers gaat, met weinig waardevols, sluit je misschien nog geen inboedelverzekering af. Bij de aankoop van een woning is dat juist wel verstandig. Ook een aansprakelijkheids­verzekering voor particulieren is niet wettelijk verplicht. Echter we raden deze wel van harte aan, als je ouder bent dan 18 en (tijdelijk) niet meer studeert. Want van de schade die je onbedoeld verzooraakt en aansprakelijk voor bent, kun je je leven lang last hebben.

Enkele verzekeringen zijn wél verplicht:

De basis zorgverzekering |
Tegen ziektekosten moet iedereen zich in Nederland vanaf 18 jaar verplicht verzekeren. Deze verzekering vergoedt onder meer de kosten die je maakt in het ziekenhuis. Iedere inwoner van Nederland heeft het recht op zorg, maar iedere inwoner is ook verplicht zich daarvoor te verzekeren. Er zijn verschillende pakketten: van een basisdekking tot een zeer uitgebreide aanvullende dekking. Er geldt wel een eigen risico dat je eventueel kunt verhogen - hierdoor krijg je korting op de premie die je betaalt;

De woonhuisverzekering |
Ook bekend onder de naam opstalverzekering is dit een verplichte verzekering voor mensen met een eigen woning. Deze verzekering dekt schade aan de eigen woning en andere 'opstallen' (zaken die vast verbonden zijn met de woning of de grond van jouw perceel);

De autoverzekering (of ander voertuig) |
Volgens de Wet moet je een aansprakelijkheidsverzekering, een WA-verzekering motorrijtuigen (Wam-verzekering) afsluiten als je een auto (ander voertuig zoals: motor; scooter; brommer of snorfiets) bezit. Let op: deze verplichte verzekering dekt niet de schade aan jouw eigen auto, alleen de schade die je bij een ander veroorzaakt. Dit is zo geregeld om de slachtoffers te beschermen. Je kunt deze verzekeringen uitbreiden, bijvoorbeeld tegen schade die je aan je eigen voertuig veroorzaakt, tegen diefstal of als jijzelf, of (één van je) passagiers, door jouw schuld invalide raken, of ernstiger.

Verandert er iets in je leven?

Als er zaken in je privé of zakelijke omgeving wijzigen is het sowieso altijd goed om even na te gaan welke risico's dit met zich mee kan brengen. Overweeg je een nieuwe verzekering af te sluiten? Laten we dan kijken of die ook echt nodig is. De dekking kan soms overlappen met een verzekering die je al hebt. Aan de andere kant is het goed dat je je realiseert welke risico's juist nog niet zijn afgedekt. Een expert op dit gebied kan je hiermee natuurlijk prima van dienst zijn. Aarzel niet en neem direct vrijblijvend contact met ons op.