HypotheekMaker
  • HypotheekMaker
  • >
  • Aanbieders hypotheken berekenen te hoge boeterente bij hyptoheek oversluiten

Aanbieders hypotheken berekenen te hoge boeterente bij hyptoheek oversluiten

AFM: Somige hypotheekverstrekkers houden zich niet aan de regels voor het vervroegd aflossen van een hypotheek. Zodra is vastgesteld dat er een te hoge vergoeding is betaald, moet het verschil door de hypotheekverstrekker worden terugbetaald.

Vanwege de nieuwe regelgeving onderzocht de AFM de wijze waarop aanbieders de vergoeding voor vervroegde aflossing van de hypotheek berekenen. Om eigen woningbezitters te helpen duidelijkheid te krijgen over hoe de vergoeding berekend kan worden, heeft de AFM een stappenplan en een checklist opgesteld.

Uit onderzoek blijkt verder dat er grote verschillen bestaan tussen aanbieders als het gaat om de rekenmethoden om een 'boeterente' te bepalen voor het vervroegd aflossen van de hypoheek. Met de inwerkingtreding van nieuwe Europese regelgeving (MCD) sinds 14 juli 2016, mag de vergoeding niet groter zijn dan het financiële nadeel dat aanbieders daardoor hebben. "Als blijkt dat de klant een te hoge vergoeding heeft betaald, moet het verschil worden terugbetaald. Ook moeten aanbieders hun klanten duidelijk uitleggen hoe de vergoeding is berekend", aldus de AFM.

Bron: AFM, VVPOnline